Enghuizen

Een echte ‘piece de resistance’ was Enghuizen. Eigenlijk hoorde het niet in het ‘Hummelo in 1950’ plan dat ik had, maar ik kon het toch niet laten dit belangrijke gebouw uit de historie van Hummelo te modelleren.
In feite zijn er waarschijnlijk minimaal 4 ‘Enghuizens’ geweeste, in ieder geval zijn er van 4 gebouwen met die naam afbeeldingen bewaard gebleven. Op dit moment heb ik modellen van 2 van de 4.

De middeleeuwen

Dit kasteel heeft naar verluid gestaan in de buurt waar op dit moment het Jagershuis staat. Er is 1 tekening bewaard gebleven (zie volksfeesthummelo.nl) met het kasteel in 1663 en het is te vinden op een oude kaart.

Ik heb verder nog geen onderzoek naar dit kasteel gedaan, dus voorlopig houdt ik het hierbij.

Tot ca. 1750

Volgens Catharina L. van Groningen zou het op een na laatste  kasteel maar 80 jaar hebben gestaan. Dit komt overeen met de periode 1750-1835. Daarmee komt het klopt het met de litho uit 1827. Het ‘kasteel met de kwartrond vleugels’ zou daarmee een ander kasteel geweest kunnen zijn, die voor 1750 heeft bestaan. Dit nog oudere kasteel staat op een ets uit 1743.

Ca. 1750 – 1835

Op basis van een kadasterkaart uit 1811 (zie WatWasWaar) is eenvoudig te bepalen waar dit kasteel heeft gestaan. Hieronder heb ik een eenvoudig model gemaakt van het kasteel en op deze locatie geplaatst met als ondergrond een satelliet foto van de huidige omgeving. Hierbij is vrij duidelijk te zien dat vanaf het midden van het kasteel naar rechtsboven een lijn loopt. Deze zogenaamde zichtslijn bestond al in de 18e eeuw en staat ook al op de bovengenoemde kaart. De laatste jaren is deze lijn weer hersteld en is ze weer duidelijk zichtbaar. Overigens lijkt er ook aan de voorzijde een soortgelijke lijn gelopen te hebben, die uitkomt zo rond de huidige Beatrixlaan, vlak hij het huis genaamd ‘Kasteelzicht’, de moeite van het onderzoeken waard.

Uit ‘de Sumatra post’ van 2 mei 1924 blijkt dat ‘De steenen afkomstig van de gesloopte havezathe zijn gebruikt als bekleeding van den gotischen gevel (bovenpui) van het voormalig St. Petersgasthuis, Rijnstraat 17 te Arnhem’.

[dwnl title=”Download model” url=”http://pascal.serrarens.nl/Hummelo/Enghuizen/Kasteel van Enghuizen.kmz”]

1835-1948

Uit de Groninger krant van 29  september 1843 blijkt dat baron van Heeckeren van Enghuizen ‘sedert 20 jaren aan den opbouw en verfraaijing van het slot Enghuizen geene kosten heeft gespaard.’

Het derde kasteel Enghuizen is in 7 jaar tijd gebouwd en in 1948 na brand gesloopt. Dit is Uit de Groninger krant van 29  september 1843 blijkt dat baron van Heeckeren van Enghuizen ‘sedert 20 jaren aan den opbouw en verfraaijing van het slot Enghuizen geene kosten heeft gespaard.’ook het kasteel wat men bedoeld als men over ‘Enghuizen’ praat. Hoewel er vrij veel foto’s zijn van de buitenzijde is er verder vrij weinig over bekend gebleven. Door nauwkeurig naar de foto’s te kijken, met name die bij de sloop is toch het een en ander af te leiden. Zo is het gebouw vrijwel compleet symmetrisch, maar aan de voorzijde (die van Hummelo is afgericht) zijn de grote trappen en zijn er geen luiken. Zeer waarschijnlijk omdat dit de schaduwzijde van het gebouw is.

Het gebouw heeft 4 verdiepingen:

  • Het souterrain: waarschijnlijk het meest voor het personeel (zoals de keuken), met aan beide zijkanten de personeelsingang. Dit deel heeft de halfronde ramen.
  • Begane grond: ik heb het vermoeden dat in het middel een grote zaal was die volledig van voor naar achter liep. Aan beide zijkanten is een soort veranda binnen het gebouw. Hoe deze er van binnen uitzagen heb ik niet goed kunnen vinden.
  • 1e verdieping: dit is van de buitenkant een vrijwel exacte kopie van de begane grond, binnenshuis zal de indeling waarschijnlijk hebben afgeweken
  • zolder: Dit is de bovenste laag. Zover ik kan zien zijn daar geen echte ramen. Een foto van het half gesloopt gebouw laat in ieder geval zien dat er deuren waren van de dakvormige verbindingen naar het middenstuk en zijvleugels.

Enghuizen, 1835-1948

 

[dwnl title=”Download model” url=”http://serrarens.nl/pascal/Hummelo/Enghuizen/Enghuizen-1900.kmz”]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.