Antwoord op het raadplaatje: het huis van Wassink, Dorpsstraat 1!

Antwoord op het raadplaatje: het huis van Wassink, Dorpsstraat 1!
Dorpsstraat 1, het huis van Wassink

Afgelopen week presenteerde ik een model van een huis dat is verdwenen rond 1923. Maar eigenlijk is het er nog steeds, alleen vrijwel onherkenbaar verbouwd. Het pand wat nu bekend staat onder FF bij Steef heeft in die tijd zijn bestemming als café gekregen. In de stukken is namelijk te vinden:

G. Wassink, verbouw woonhuis waarin café en tramstation, sectie D 325, Dorpsstraat 1, Hummelo, 1923.

Hierbij lijkt het erop dat het pand bijna geheel verbouwd is, wellicht is enkel de fundering blijven liggen. Enkel het raam aan de linkerzijde naast de voordeur lijkt nog enigszins op dezelfde plaats te zitten. Overigens moet ik toegeven dat ik van de voorkant geen beeldmateriaal heb en ik gegokt heb hoe deze eruit gezien zou kunnen hebben. Omdat het huidig pand aan de voorzijde de deuren ook in het midden heeft ben ik er vanuit gegaan dat het oorspronkelijk ook zo was. De verdeling van de muren aan de voorzijde is zodanig dat het waarschijnlijk 4 ramen zijn geweest. 2 ramen laat namelijk in verhouding tot de andere huizen teveel muur over. Maar misschien heb ik het fout en was het een dubbel huis en zaten er 2 voordeuren, net zoals bij Smederij Beeftink het geval was en er ook tegenwoordig nog 2 voordeuren onder het portaal zijn.

Combinatie van foto's Dorpstraat 1
Combinatie van foto’s Dorpstraat 1

De eerste bron die ik had van het pand was een ansichtkaart genomen vanaf de Van Heeckerenweg richting de kerk. Maar het bleek dat op een andere ansichtkaart die meer in de richting van Zutphen was genomen het huis van Wassink ook liet zien. Gelukkig was dit precies het andere deel van de zijkant. Hierdoor kon ik de foto’s aan elkaar leggen en een compleet beeld krijgen. Hoe het achterhuis in elkaar zat was ook nog wel een puzzeltje. Op de kaart uit 1811/1832 was het achterhuis smaller dan het dwars staande voorhuis. De schaduwen op de foto Zutphen kon ik daar echter niet mee rijmen. Toen ik tot de conclusie kwam dat het achterhuis aan de linkerzijde moet zijn uitgebouwd tussen 1832 en 1900 klopte alles weer met elkaar en ontstond dus het onderstaande beeld.

Raadplaat 201307

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.