Bakker Jansen Venneboer

Ik ben lekker bezig en heb nu alweer bakker Jansen Venneboer gereed. Het pand is hetzelfde als waar nu bakker Leo Ebbers in huist. Oorspronkelijk zat de bakker echter aan de rechterzijde van het pand. Als je het model hieronder bekijkt is het ook wel duidelijk waarom: aan de linkerzijde is een poort, waar nu een deel haaks op het oorspronkelijke pand is. Wanneer dat deel precies ontstaan is weet ik nog niet, maar het moet tussen 1928 en 1951 zijn geweest.

Het pand zelf is gebouwd rond 1893, dezelfde tijd als Villa de Zuylenkamp ertegenover: de Tenkinks hebben het laten bouwen. Villa Zuylenkamp verving namelijk herberg Den Droef waar de bakkerij eerst was gevestigd.

Ik heb nog wel een paar vragen:

 1. Waren er altijd 2 dakkapellen? Ik zie ze op een foto uit 1951, maar het blijkt niet duidelijk uit vroegere foto’s
 2. Zaten er deuren in de poort? Op alle foto’s lijkt het een open poort.

Tenslotte is dit het eerste model met mooie bakstenen en echte pannen op het dak.

Model van Dorpsstraat 21
Bakker Jansen Venneboer 1893-1950 (schatting)
(Klik op de afbeelding om het model in Google Earth te zien)

3 reacties op “Bakker Jansen Venneboer

 1. Dag pascal,

  N.a.v. een stukje in een huis aan -huis- blad ben ik op jouw site gekomen. Mooie animatie heb je ervan gemaakt.
  Ik ben geboren en getogen aan de Dorpsstraat 23. Het huis werd bij mijn weten drie generaties bewoond door mijn familie. Mijn vader, opa en overgrootvader hadden er een schildersbedrijf. Mocht je interesse hebben in oude foto’s dan wil ik wel eens kijken of ik iets kan vinden.
  ’t zou leuk zijn als ook “ons” huis op de site te zien is.

  P.s. Het huis van de bakker was van Jansen-Venneboer (I.p.v. Vennema).

  Groet Bart Maandag

  • Leuk dat je reageert. Je reactie komt precies op tijd. Zoals je misschien gezien hebt ben ik nu bezig met De Zuylenkamp. Het volgende huis zal Dorpsstraat 23 zijn. Dit huis is nogal verbouwd in de jaren, zo weet ik dat de voordeuren vroeger aan de voorzijde zaten, maar tot op heden heb ik daar nog geen goede foto van. Ook de achterzijde ziet er tegenwoordig totaal anders uit. Oude foto’s zijn dus zeker welkom, bedankt voor het aanbod.

   Ik hoef de foto’s zelf niet te hebben, met name een goede digitale foto of digitale scan van de foto is voor mij van belang.

   Het is inderdaad Venneboer, ik heb me blijkbaar ergens versproken.

   • Hallo,
    Kwam bij toeval op jouw site terecht. Het bakkerspand was van mijn overgrootvader. Zal mijn vader eens informeren over jouw fraaie virtuele impressie. Denk dat hij ook nog wel informatie heeft over het bakkerspand, hij kwam er vroeger vaak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.