Collega’s: Deynse 1783

Collega’s: Deynse 1783

Voor Deynse 1783 is een spel gemaakt die vergelijkbaar is met mijn opzet. In dit spel ben je echter niet jezelf, maar speel je Gilles, een leerling kaartenmaker. Voor het spel moet je een aantal opdrachten uitvoeren, maar eerlijk gezegd heb ik mij daar niets van aangetrokken. Het leukste vind ik op rond te lopen en te kijken hoe het allemaal overkomt.

Zoals de titel verklapt speelt het spel in 1783. Hierdoor is naast meer feitelijke informatie zoals opgravingen en kaarten ook “interpretatie en wat fantasie” nodig om een beeld te maken. Het spel is mooi gedetailleerd gemaakt met onder meer veel aandacht voor ‘bijzaken’ zoals bomen en struiken en allerlei voorwerpen in de straat. Ook de schaal is enorm: het is een flinke wandeling om alles te bekijken. Hier is duidelijk menig uurtje aan verspijkerd!

DeynseToch komt het spel wat kunstmatig over. Het is allemaal wat mat en laag van contrast. Het lijkt erop dat dit effect komt door de gebruikte textures/afbeeldingen om de modellen mee te bekleden. Dit is vooral zichbaar als je dichtbij de huizen staat. Het is duidelijk dat het lastig is om de resolutie van de verschillende textures op hetzelfde nivo te houden. Ook zijn hier 3d voorwerpen zoals scharnieren en vensters in de textures gemaakt en daarmee vlak geworden waardoor het minder realistische overkomt.

Ook het kleurgebruik komt mij vreemd over: roze deuren? Maar het kan goed zijn dat dat in Deynse in die tijd gebruikelijk was. In Hummelo valt op dat vroeger de huizen veel op elkaar leken, dezelfde stenen, dakpannen. De keuze van tegenwoordig was er vroeger niet. In Deynse blijkt te veel meer variatie in de huizen te zijn. Naast de kleuren in het houtwerk zijn er ook verschillende kleuren stenen te zien.

Al met al een indrukwekkend werk waarvoor weinig vergelijkingsmateriaal is!

Je kunt het spel spelen of downloaden op http://www.deynse1783.be/

Getagd met , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.