Collega’s: Historisch Arnhem in 3D

Hummelo Digitaal is natuurlijk niet het enige initiatief om de historie in 3D modellen vast te leggen. Een van de projecten die al wat langer loopt is ‘Historisch Arnhem in 3D‘. Dit is een doorstart van de stichting 3D Historisch Arnhem die in 2004 is opgericht als initiatief van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur en het Historisch Museum Arnhem.

Afgezien van de stad is een groot verschil met mijn project de manier waarop de huizen worden gemodelleerd. In Arnhem zijn de modellen zelf vrij eenvoudig, maar wordt er veel meer tijd besteed aan het bekleden van die modellen met realistische afbeeldingen. Oneerbiedig gezegd is een huis voor hen 4 muren en een dak, terwijl voor mij er ramen met kozijnen, raamwerk in zitten. Op een afstandje is het verschil tussen de twee manieren van modelleren niet groot. Als je echter dichterbij komt, dan zie ja dat de muren vlak zijn. Ik vergelijk het effect ook met de kartonnen bouwplaten die ik vroeger graag maakte.

De Korenmarkt in Arnhem 3D
De Korenmarkt in Arnhem 3D

De werkwijze geeft het regelmatig vreemde perspectivische vertekeningen, schaduwen en spiegelingen die lastig weg te werken zijn. Het nadeel van mijn manier is dat het meer vergt van de rekenkracht van de computer, vanwege de complexiteit moet elk vlakje berekend worden. Ik ben er echter inmiddels achter dat moderne computers zo snel zijn op dit vlak, dat dit nauwelijks een belemmering is.

Zie voor voorbeelden van modellen: Arnhem 3D – Straten en gebouwen

Er zijn ook verschillende filmpjes te bekijken waarbij de camera door de modellen beweegt: Arnhem 3D – Films op YouTube

 

2 reacties op “Collega’s: Historisch Arnhem in 3D

 1. Beste Pascal, lees net het artikel over je werk in de Stentor vandaag. In éen woord: fantastisch!

  Ik heb in 2004, komend vanuit de Randstad, dezelfde fascinatie met mijn nieuwe woonplaats Ruurlo gekregen. Mijn competenties (schrijven, verbinden) lieten geen 3D voorstelling toe. Ik heb een striproman geschreven, samen met een aangezochte striptekenaar. Toen die laatste op basis van mijn speurwerk met een birds eye view van Ruurlo in 1560 kwam, was ik ontroerd. Via de strip lieten we de mensen van nu ook door hun dorp vier eeuwen terug lopen.

  Veel succes met het afronden. En: op naar de hele Achterhoek (met hopelijk een verdienmodel).

  Hartelijke groet,
  Arjen van Gijssel
  Ruurlo

  • Beste Arjen,

   Het is inderdaad fascinerend als je een voor jouw bekende plaats kan zien in een andere periode. De plaatjes die ik maak voor de dorpsgezichten kosten veel rekentijd (1 uur voor de website, 4-6 uur voor de hoge resolutie) en vaak ben ik gewoon aan het staren naar het scherm terwijl het verbeterde beeld langzaam van zwart-donker-helder wordt opgebouwd.
   De hele achterhoek, ik denk dat mij dat niet gaat lukken zo. Mijn huidige doel is ongeveer 4 vierkante kilometer en ik schat dat daar al zo’n 1000 uur in gaat zitten in totaal. Maar wie weet?

   Groetjes,
   Pascal Serrarens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.