De deur staat open op 8 oktober

De deur staat open op 8 oktober
De deur van Enghuizen staat open voor publiek op 8 oktober

Ik ben hard bezig met de laatste puntjes klaar te maken voor de presentatie van het complete model op 8 oktober om 20:00 bij de Gouden Karper in Hummelo. We zullen onder andere binnen kunnen gaan kijken in een aantal huizen, waaronder het kasteel Enghuizen.

Hoewel er van de binnenzijde van de huizen vrijwel geen foto’s beschikbaar zijn, is het toch mogelijk een grove indruk te krijgen. Zo hebben mevrouw Maandag en de heer Veerbeek mij geholpen de indeling van de huizen op nummer 13 (het huis van Vels) en nummer 23/25 (het huis van Maandag) te reconstrueren. Ook van nummer 24 (de meesterswoning) heb ik een indeling gemaakt. In dit geval door goed te kijken naar het huis, plaatsing van ramen en deuren. Daarnaast leer ik ook steeds meer over hoe de huizen in die tijd werden ingedeeld.

Van Enghuizen had ik ook al een grove indeling. Dit maal voornamelijk gebaseerd op het reisverslag van Jacobus Craandijk . Voor deze gelegenheid heb ik ook de deuren geopend en zullen we dus ook een bezoek kunnen brengen aan het kasteel. Omdat ik nog totaal niet weet hoe het trappenhuis (vestibule) eruit zag, kunnen we enkel nog de begane grond bezoeken. Ik kan echter al zeggen dat de grote zaal en met name het uitzicht vanaf het balkon daarbij indrukwekkend zijn.

De deur van Enghuizen staat open voor publiek op 8 oktober
De deur van Enghuizen staat open voor publiek op 8 oktober

Verder gaan we ook een bezoek brengen aan de molen. Hoewel ik geen informatie heb van de binnenzijde, heb ik toch deels een beeld kunnen maken hiervan. Door delen over te nemen van andere molens van hetzelfde type en door dit te combineren met de indeling aan de buitenzijde zoals de rondgang en de ramen, geeft het toch een indruk van hoe het geweest is. Hier heb ik wel trappen bijgevoegd, dus we kunnen verschillende verdiepingen bezoeken: de graanzolder, de maalzolder en de steenzolder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.