De dorpspomp

De dorpspomp

De dorpspomp staat al sinds de jaren 70 naast de kerk, maar de originele plaats was links naast de school. Ze is rond 1875 gemaakt. Met de gisteren gepresenteerde plannen voor de herinrichting van de Hummelo kwam naar voren dat ze misschien weer teruggeplaatst wordt op de originele plaats.

DorpspompIn 1930 wordt de dorpspomp in de verslagen van de gemeenteraad genoemd: “De heer Tenkink zegt, dat bij de school te Hummelo een monumentale pomp staat, die in orde gebracht dient te worden. De voorz. zal dit gaarne het komende voorjaar laten doen.

In 1936 blijkt de dorpspomp ‘nog steeds’ defect: “De heer Eggink klaagt over de pomp bij de school te Hummelo. De Voorz. heeft dit genoteerd.”

In 1938 wordt er weer aandacht gevraagd voor de dorpspomp volgens de Graafschap-bode: “De heer Eenkhoorn zegt ‘dat de pomp te Hummelo weinig water geeft en vraagt verbetering. Enkele gezinnen moeten bij gebrek aan een pomp daar het water halen. De voorzitter: Vertelt U dat maar niet, want bij iedere woning hoort men te zorgen voor een pomp. De heer Eenkhoorn: Dan moeten de eigenaren daar maar voor zorgen.”

Waarom de pomp in 1970 is verplaatst wordt helaas niet duidelijk, maar als iemand het nog weet, reageer dan even. Er zal vast een goede reden geweest zijn voor de operatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.