De hal van Enghuizen

De hal van Enghuizen
Indruk van de hal van Enghuizen

Vorige week kreeg ik het boek te leen ‘Verdwenen grandeur – Enghuizen bij Hummelo – en wat er eens bij gehoord heeft’ van Jan Harenberg. Mijn dank nog voor Henk Greven hiervoor! Mijn dank is groot, want in dit boekje staan een groot aantal foto’s, niet alleen van de buitenkant, maar zeker ook van de binnenkant. Kunnen we straks dan ook door Enghuizen lopen?Tot nu toe dacht ik maar 1 foto van het interieur te hebben. Ik kon deze echter niet plaatsen, want er stond eigenlijk enkel een deur op. Toen ik die foto weer opzocht op het internet blijft deze nu ook afgebeeld te zijn bij het huis Enghuizen bij Zevenaar. Ik had dus eigenlijk niets.

Maar nu dan: het boek bevat 17 foto’s van de binnenzijde van Enghuizen. Bijna de helft (6 stuks) zijn van de hal. En niet zonder reden: het is de ontvangstruimte en duidelijk de grootste en meest indrukwekkende ruimte. Het lijkt vrijwel geheel bekleed te zijn met wit marmer. Daar houdt ik het vooralsnog op in het model van Enghuizen. Ook twee onderdelen uit het verhaal van Jacobus van Craandijk kan ik nu beter plaatsen: de grote mahoniehouten trap, die zich na binnenkomst linksachter in de hal bevind en de doorkijk vanuit de ‘grote zaal’ (die nu een stuk kleiner blijkt te zijn!) richting de vijver.

Plattegrond Enghuizen. Nog niet compleet, niet alle muren staan op de juiste plaats.
Plattegrond Enghuizen. Nog niet compleet, niet alle muren staan op de juiste plaats.

De inrichting is met 3 zuilen aan weerszijden van de rode(?) loper die in de vorm van een T de centrale lijnen aangeeft van de hal. Tenslotte staan er een groot aantal beelden op een sokkel : ik heb er zo 15 geteld. Zijn er nog vrijwilligers die graag beelden boetseren op de computer?

Ik kon het natuurlijk niet laten om hiermee aan de slag te gaan en na in eerste instantie de schaal van de hal te klein ingeschat te hebben, lijk ik het nu toch voor elkaar te hebben. De afbeelding is wat brokkelig, dit komt omdat ik nog altijd niet echt door hebt hoe ik goede afbeeldingen moet maken op plaatsen met weinig licht, maar je krijgt zo wel een eerste indruk van hoe de hal eruit zag.

 

Indruk van de hal van Enghuizen
Indruk van de hal van Enghuizen

3 reacties op “De hal van Enghuizen

  1. Boeiend onderzoek!
    Wie kan me helpen aam het boekje Verdwenen Grandeur. Enghuizen etc. van Jan Harenberg?
    Ben ook zeer geïnteresseerd in de binnenkant van Enghuizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.