De kleine veranda van de Zuylenkamp

De kleine veranda van de Zuylenkamp
De Zuylenkamp met veranda

Toen ik mijn model van de Zuylenkamp presenteerde, kwam al snel de reactie dat er vroeger een veranda was. Ik had echter alleen een close-up foto en wist niet precies hoe groot de veranda was en waar deze precies stond. Een tijdje terug vond ik echter nieuwe foto’s van de Zuylenkamp met veranda én een grotere aanbouw aan de linkerzijde.

De veranda zat aan de rechtervoorzijde van het gebouw en keek dus uit op het stuk grond (tuin?) richting het huis van Westhoff. Of de veranda er al zat bij de bouw van de Zuylenkamp in 1893 is mij nog niet duidelijk. Het staat namelijk niet ingetekend op de kadasterkaart die ik heb. Maar dat zegt niets, want het zou goed kunnen dat dit soort aanbouwen op kadasterkaarten helemaal niet ingetekend worden. In 1925 was de veranda er in ieder geval, want de eerder genoemde close-up met de familie Tenkink zou genomen zijn in 1925.

De Zuylenkamp met veranda

De Zuylenkamp met veranda

Op de nieuwe foto’s staat ook de linkerzijde van de Zuylenkamp (foto 1, foto 2), waaruit duidelijk wordt dat het dwarshuis daar breder was dan ik in eerste instantie had getekend. Nu ik het zo zie klopt het plaatje ook inderdaad beter.

Linkerzijde van de Zuylenkamp

Linkerzijde van de Zuylenkamp

Ik zal echter nog wel eens onderzoeken op de plaats van de wagenschuur (de meest linker schuur op de afbeelding hierboven) nu precies stond op de plaats waar Dorpsstraat 32B (genaamd De Wagenschuur…) tegenwoordig staat. Het is in ieder geval niet in oorspronkelijke staat: het huis is ge/her/verbouwd in 1978/79.

Met dank aan Henk ten Zijthof voor de foto en verdere achtergrondinformatie.

Getagd met , , , , ,
1 Reactie op “De kleine veranda van de Zuylenkamp
  1. Pascal Serrarens schreef:

    Aaaarch! Op ‘don’t save’ geklikt bij het afsluiten. Geniet dus van de plaatjes (en in Google Earth) want het model van de veranda moet ik nu opnieuw maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.