De Melkerij is het volgende model

De uitslag van de verkiezing is bepaald, met 36% van de stemmen is de Melkerij het volgende model geworden dat ik ga maken voor mij virtuele tijdreis naar Hummelo. Daarmee heeft de Melkerij net de molen verslagen. Hierbij mijn dank voor alle stemmen, ook voor degenen die andere modellen hebben gekozen, want ik zal ook hiermee rekening houden met de komende modellen, zoals het tuinhuis, smederij Beeftink en het Rentmeestershuis.

De Melkerij
De Melkerij

[poll id=”2″]

Dat het de Melkerij is geworden geeft mij wel weer een uitdaging. Het model zelf valt op zich wel mee, met de molen zal ik meer moeite hebben vanwege de schuine en gebogen vlakken. Het probleem met de Melkerij is echter dat ik geen historisch materiaal (foto’s, tekeningen etc.) heb waarmee ik kan bepalen hoe het er voor 1950 uit heeft gezien. Het staat ook niet op de luchtfoto’s die ik heb.

Vanaf de verschillende kaarten op WatWasWaar kan ik wel het een en ander afleiden. Op de kaart van 1811-1832 staat de Melkerij nog niet ingetekend, maar op de nettekening van 1830-1850 wel, dus het bouwjaar zal van zo rond 1830 zijn verwacht ik. Dan is er de aanbouw. Aan de achterzijde is later een stuk aangebouwd. Dit is te zien omdat het dat van de aanbouw half voor een stalraampje loopt en zoiets verzin je niet als je een gebouw ontwerpt. Op de nettekeningen van 1830-1850 is de aanbouw ook niet te zien. Ik zie hem pas op het bonneblad van 1930 verschijnen. Dus in 1950 zeker wel, maar misschien ook al wel in 1900, want zo goed worden kaarten nu ook niet bijgehouden.

De Melkerij, achterzijde met aanbouw
De Melkerij, achterzijde met aanbouw

Dus, mocht iemand nog bronmateriaal hebben, geef het even door! Ik ga ondertussen aan de slag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.