De molen van Enghuizen en Maandag

De molen van Enghuizen en Maandag

Het maken van dit model heeft iets langer geduurd dan gemiddeld. Dat heeft alles te maken met het feit dat een molen van geen kant recht is, maar op bijna alle vlakken krom. De afgelopen weken heb ik uitgebreid het gevlucht, de roeden, de kap en de stelling van een korenmolen in de vorm van een stellingmolen bestudeerd. En dan blijkt de binnenroede rond te lopen zodat de einden sporen met de einden van de buitenroede, blijkt het hekwerk schroefvormig te lopen van ongeveer 20 graden tot -5 graden te gaan etc. En daarbij komt dat ik ook nog de ambitie heb om de binnenzijde van de molen te modelleren, zodat je de molen kan bezoeken en in werking kan bewonderen.Molen

Foto’s van de molen is ook nog een uitdaging. Op het Erfgoedcentrum staan 3 foto’s van 3 verschillende molens die in Hummelo zouden gestaan hebben. De bovenste van de 3 is de meest bekende. Deze staat ook het het boek ‘Één stad, vier dorpen en een buurtschap’ (pagina 107). Ik heb echter ook sterke twijfels of dit de juiste molen is, want het huis dat links van de molen staat afgebeeld lijkt sterkt op een model huis van de jaren 60.

In het eerder genoemde boek staan twee andere foto’s waarvan ik wel zeker weet dat het de molen is. Op bladzijde 110 staat een prentenbriefkaart waar naast de molen een gebouw met een hoge schoorsteen staat. Enghuizen is daarbij ook goed te zien op de achtergrond. Onderaan bladzijde 79 staat ook nog een kleine foto van de molen, ditmaal met Zandewierde op de voorgrond en met naast de molen meer rechthoekige schuur. Op volksfeesthummelo.nl is naast de eerstgenoemde foto ook nog een leuke foto te zien van twee meisjes in het graanveld met de molen en Zandewierde op de achtergrond, ook hier met de rechthoekige schuur.

Uit al deze foto’s blijkt dat de molen veel overeenkomsten heeft met de Walmolen in Doetinchem. Voor de details van de molen heb ik daarom ook veel naar die molen gekeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.