De voornaamste salon van Enghuizen

Hoewel het boek van Enghuizen verschillende foto’s bevat van het interieur is het moelijk om de kamers een plaats te geven. Maar ik ben een stap verder: de ‘voornaamste salon van het kasteel’ bevond zich recht achter de hal.Deze conclusie kon ik trekken op basis van het verhaal van Jacobus Craandijk: ‘Boven den schoorsteenmantel is hier, in plaats van een spiegel, een groote spiegelruit aangebracht, waardoor een treffend schoon gezicht door de vestibule op den vijven en in een lange laan daarachter is geopend.’ En jawel: boven de schoorsteenmantel van de hal (de vestibule) kon je door het raam het vaasje zien dat stond op de schoorsteenmantel aan de andere zijde, dus in die salon stond. Daarmee wist ik dat het drietal foto’s van de salon waren die zich achter de hal bevond. Deze salon komt daarmee dan ook uit op het balkon aan de Hummelse zijde van Enghuizen.

Enghuizen-1900-salon
De voornaamste salon van Enghuizen. Aan de linkerzijde de doorkijk naar de hal.

Hoe je er moet komen is echter nog niet duidelijk, omdat er geen directe verbinding was tussen de hal en deze salon. Je zult dus altijd door een aangrenzende kamer hier naartoe gelopen moeten hebben.

Zoals in verschillende kamers bevonden zich in deze salon verschillende schilderijen. Daar dit de belangrijkste kamer was hingen hier de voorvaderen: aan de rechterzijde Louis Evert van Heeckeren van Enghuizen en Francina Christine Henriëte Marian van Heeckeren. Aan de linkerzijde Hendrik Jacob Carel Johan van Heeckeren van Enghuizen en een ander schilderij waarvan ik nog niet weet van welk historisch persoon deze was. In hetzelfde boek staan zwart/wit afbeeldingen van deze schilderijen en daarmee kon ik hun beeltenis dus ook opnemen in de virtuele salon.

In de nis aan weerzijden stonden weer een aantal beelden die ik nog niet nagebouwd heb. Daarnaast was aan de zijde van de buitenmuur een deur en aan de andere zijde een spiegel aangebracht waarmee de symmetrie toch enigszins bewaard werd. Boven de deuren in de rechthoeken was (zo lijkt het mij althans) houtsnijwerken aangebracht. Ook die heb ik niet in het model zitten, de zwarte rechthoeken zijn nog leeg.

3 reacties op “De voornaamste salon van Enghuizen

  1. Geachte heer Pascal Serrasens,

    Er blijken nogal wat onzekerheden te zijn over de precieze indeling van het Kasteel van Enghuizen. Misschien is het aanvragen van een audiëntie bij Roderick Graaf van Rechteren Limpurg een optie. De graaf is de laatst levende persoon die in het kasteel heeft rondgelopen en hij zal u zeker een eind op weg kunnen helpen. Vergeet niet hem op de juiste wijze aan te schrijven met alle vereiste titulatuur en de eerste keer aan te spreken met “Graaf”. Per slot van rekening behoort hij na de Koning tot de hoogste adel van Nederland. “Noblesse oblige”.

    Hans Nagtegaal

  2. Wij zijn zeer geinteresseerd in afbeeldingen van schilderijen die in het Huis Enghuizen hebben gehangen. Wie kan ons afbeeldingen hiervan emailen of waar kunnen wij ze vinden?

    met vriendelijke groet,
    Rien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.