Dorpsstraat 12 heeft een opvallend dak

De meeste oude huizen in Hummelo staan aan de Dorpsstraat richting Zutphen. Het nieuwe model van Dorpsstraat 12 behoort bij deze oude generatie van boerderijen. Het is echter niet gebaseerd op een hallehuis, zoals vele gebouwen hier, maar is vierkant, net als het huis van Engberts.

Dorpsstraat 12 Hummelo
Dorpsstraat 12, op de hoek van de Dorpsstraat en wat nu de Bakkerstraat is.

Na 1960 is het huis behoorlijk verbouwd waardoor de oorspronkelijke symmetrie verloren is gegaan.. De deur aan de Dorpsstraat is naar rechts verplaatst en aan de Bakkerstraat is het op één na laatste raam vervangen door een deur. Ook is er een dakgoot toegevoegd. Iets wat nu bij eigenlijk elk gebouw gebeurd is, maar op de boerderijen van voor 1900 ontbraken deze vaak nog.

Dorpsstraat 12 heeft echter een leuke verrassing in petto dat enkel te zien is vanuit de lucht. Het dak lijkt vanaf de straatzijde erg op dat van De Gouden Karper, een zogenaamd schilddak. Maar het dak van Engberts in het midden nog maar een punt viel, gaat dit huis nog een stapje verder: in het midden staat namelijk nog een puntdak. Er is dus geen plat dak. Ik heb geen idee waarom dit zo gebouwd is. Misschien dat ze in die tijd nog geen betrouwbare platte daken konden maken en wel schuine daken? Dan krijg je dit effect dus. Ik weet op dit moment ook niet of het dak tegenwoordig nog steeds zo is, want vanaf de straat kun je het dus niet zien.

In dit model zit ook weer een kleine verbetering vergeleken met eerdere modellen: nokpannen of nokvorsten. Het lijkt mij weer een verbetering in realisme. Door het vreemde dak ik genoeg kunnen oefenen met nokpannen in dit model.

Het dak van Dorpsstraat 12
Het dak van Dorpsstraat 12

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.