Dorpsstraat 19: het huis van postbode Vels

Dorpsstraat 19: het huis van postbode Vels

Afgelopen week kreeg ik van Marinus Veerbeek nieuwe informatie over het huis dat stond op nummer 19 aan de Dorpsstraat. Dat kwam goed uit, want van dat huis had ik nog weinig informatie. Nu heb ik zoveel dat ik ook de indeling aan de binnenzijde heb kunnen nabouwen.

De voorpartij
De voorpartij

Het kleine huis is onder meer door de (eveneens kleine) postbode Vels bewoond naar ik gehoord heb. Opvallend is de voorpartij met de omlijsting. Maar ook de voordeur zoals die op de foto staat die ik heb gezien: qua model lijkt het op voordeuren zoals die rond 1910-1920 van teak werden gemaakt. Misschien is deze deur dus niet het orgineel.

De kleine zijraampjes doen mij denken aan een tolhuisje: deze werden dicht op de weg gebouwd en door deze raampjes was er goed zicht op de weg. Hierdoor kon met eventueel verkeer tijdig aan zien komen. Ik denk echter dat dit huis geen tolhuis is geweest, want de ramen zitten in verschillende kamers: de huiskamer links, een slaapkamer rechts. Hierdoor kun je dus nooit beide zijden in de gaten houden.

Dorpstraat-19

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.