Enghuizen in het ‘echt’

Een poosje geleden schreef ik al eens over Google Glass, waarmee (dacht ik toen), je de modellen in een echte omgeving zou kunnen zien. Vandaag hebben wij een voorproefje gehad van wat er kan gaan komen. De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar is wel veelbelovend. Door met je telefoon of tablet te kijken naar bepaalde locaties zie je op die locaties digitale objecten. In mijn geval dus de modellen van de gebouwen die ik gemaakt heb.

We hebben een deel van de Enghuizenroute gewandeld op weg naar de plaats waar Enghuizen vroeger stond. Op de telefoon stond een nieuwe ‘app’ waarmee we de modellen die ik gemaakt had op locatie konden zien, we hadden Enghuizen met ons meegenomen. Onderweg bij de kruising met de Spalderkampseweg hadden we voor het eerst uitzicht op het kasteel:

Zicht op het model Enghuizen vanaf de Spalderkampseweg
Zicht op het model Enghuizen vanaf de Spalderkampseweg

We liepen door naar de vijver waar we uiteindelijk voor het kasteel moesten komen te staan. En inderdaad, hij staat er, wat een groot gebouw. Het probleem met de onzichtbare muren is inmiddels opgelost:

Enghuizen op locatie
Enghuizen op locatie

Ik heb ook een filmpje gemaakt, want dat zegt toch meer dan 1000 afbeeldingen, maar ik moet eerst uitzoeken hoe ik die hier kan bijvoegen, wordt vervolgd dus.

Instructies: zie het met eigen ogen

Het programma dat ik hier gebruik heet SightSpace 3D. Deze app is beschikbaar als App op iOS en Android en kost €13.99. Voor iOS is een gratis variant beschikbaar met de naam SightSpace Free-D die maximaal 3 modellen kan laden, echter om het model op locatie te kunnen zien moet je minimaal de uitbreiding ‘Augmented Reality’ kopen, die €4.49 kost.

Ik het het zelf getest op de iPhone 4S en iPad 4. Het model van Enghuizen is behoorlijk groot en werkt daarom enkel (naar verwachting) op Iphone 4, iPad 2m iPod Touch en hoger. Voor Android is het wat moeilijker te bepalen, maar ga ervanuit dat je een snel, modern apparaat nodig hebt. Een indicatie is dat je minimaal 512 MB RAM moet hebben. Let ook op dat je apparaat GPS heeft. De iPad (zonder 3G) heeft geen GPS, je kun het dan wel gebruiken, maar je moest dan eerste zelf aangeven waar je staat ten opzichte van het model.

Als je de app hebt, ga dan naar mijn blog en laad het gewenste model, in dit geval het model Enghuizen. Je krijgt dan de keuze in welk programma je het model wilt openen, kies dan voor SightSpace. Het model wordt dan geladen en als je dan op de knop AR drukt kun je het model op locatie zien. Dat kan op grote afstand (je kun het model redelijk zien vanuit Hummelo, maar leuker is het om het dichterbij te bekijken zoals ik hierboven gedaan heb.

Noot: zoals ook in het begin gezegd, deze technologie staat nog in de kinderschoenen, dus het model wordt vaak niet helemaal op de juiste plaats gezet, zweeft ik de lucht etc.

4 reacties op “Enghuizen in het ‘echt’

  1. Ha Pascal,

    Mijn bekje valt helemaal los: wat een prachtige techniek! Ook al is het nog niet volmaakt > dat komt wel. Pet af voor je initiatieven en ik vind het heel fijn dat je me op de hoogte houdt!!!

    Met groet,

    Henk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.