Het interieur van Teerink

Het interieur van Teerink

Ik heb eindelijk weer eens de draad opgepakt en ben eens bezig geweest met pagina 103 van het boek Eén stad, vier dorpen en een buurtschap ofwel de foto waarop de heer Vreman met echtgenote en personeel in de winkel van Teerink staat.

Hier ben ik met name bezig mee geweest omdat ik de winkel van Teerink gebruik als demonstratie omgeving voor mijn Virtual Reality software. Dat is ook de reden waarom er al een lange tijd geen nieuw bericht over het oude Hummelo was: ik heb veel tijd gestoken in de ontwikkeling van programma’s waarmee je het verleden nog realistischer kan ervaren. Met name rondlopen, bewegen en het oppakken van spullen zijn nu mogelijk en dat kun je natuurlijk goed doen in een winkel waar alles voor het grijpen licht. De heer Vreman is namelijk nog niet aanwezig in de virtuele wereld.

Afijn, terug naar de winkel. Op de foto is goed te zien dat er twee toonbanken zijn. Aan de linkerzijde één met een wat hoger glazen opbouw en aan de rechterzijde één waarop aan de linkerzijde plaats is voor de Olland weegschaal, in het middel een lage vitrine mat daaronder laatjes voor het losse snoepgoed. Ik verwacht dat aan de rechterzijde ook een plateau zal zijn, dit is echter niet te zien op de foto. Ik zou er ook niet vreemd van op kijken als daar een kasregister stond. Op deden ze de berekeningen nog gewoon in de boekje in 1952?

Afijn: hier een mooi sfeerbeeld dat ik nu uit de computer kon toveren:

20140919 Dorpsstraat-20-1950

9 reacties op “Het interieur van Teerink

 1. Hallo Pascal,
  Inderdaad, we hebben lang niet van je gehoord. Ik was bang dat dat lag aan get feit de ik een andere laptop heb aangeschaft met windows 8.1 en daar door ben ik het een en ander uit de XP kwijtgeraakt. Jammer, maar dit terzijde.
  Over de winkel van Teerink kan ik weinig vertellen. Mijn vader werkte op het kantoor van de Coóperatieve Landbouw Vereniging annex een kruidenierswinkel, dus een rechtstreekse concurrent van Teerink en daardoor kwamen we eigenlijk nooit in die winkel. Of mijn ouders dat niet mochten van de “baas” of dat ze het uit zichzelf niet deden weet ik niet. Later, toen wij getrouwd waren, kwamen we wel in de VIVO-winkel van Dick Garretsen tot we in 1984 verhuisden naar Kaatsheuvel.

  Ik ben de follow-up van je activiteiten een beetje kwijt en vraag me af of je nog met andere objecten bezig bent waarin ik je misschien wat bijstand zou kunnen geven. Dan hoor ik dat graag.
  Met vriendelijke groet,
  Wim Smeitink.

  • Het lag dus zeker niet aan je nieuwe computer! Ik denk dat ik langzaam weer het werk aan Hummelo op ga pakken en kijk dan met name naar de randen van het dorp. Bij jouw reactie dacht ik natuurlijk direct aan de cooperatie, later de Welkoop en tegenwoordig de StoneEagle/Steenarend. Ik heb wel wat materiaal, maar het is vrij beperkt. Ik weet bijvoorbeeld dat er een aftakking van het tramlijn was, maar heb dat eigenlijk nooit op een foto gezien. Heb jij hier nog informatie/foto’s van?
   Pascal.

  • Mijn vrouw is een kleindochter van GJ Teerink , Catharina Aalbersberg , en verbleef met haar jongere broertje Jan in 1948 en 1949 wegens ziekte van haar moeder , bij de fam.L Vreeman en opa GJ Teerink .Hierdoor heeft ze verschillende foto`s uit die tijd , maar ook een foto genomen juli 1931 met het interieur van de winkel .Ook is er een foto met het personeel uit 1948 in de tuin achter de winkel .Ook een foto van een trouwerij van een dochter in de kerk ernaast ? waar volgens de achterkant ook Kappert , de koster ,staat .Zelf ben ik bezig om de stamboom en de geschiedenis uit te zoeken van de fam. Teerink (g) in Hummelo , vandaar het bezoek aan uw side .Buiten de gevonden akte van aankoop van een boerderij op 14 juni 1793 , heb ik geen latere akten van aankopen in Hummelo kunnen vinden , b.v. die uit 1912 . Ik zal proberen de foto`s aan u te mailen . Met vriendelijke groet , Andries Cornelisse.

   • Dhr. L. Vreman is/was een oom van mij. Ik ben op zoek naar foto’s van toen, in Hummelo. Als kind logeerde ik vaker bij mijn oom en tante (jaren ’50), koester nostalgische herinneren aan dit dorp. H. Groet, Jan Vreman, Zutphen

    • Beste Jan Vreman,

     Mijn opa ( Feitze de Vries ) heeft hij uw oom in 1942 ondergedoken. Wij zijn nog op zoek naar meer informatie. Misschien is het leuk om contact met elkaar op te nemen?

     Groet,
     Arjen de Vries

   • Beste Andries,

    Mijn 87 jarige moeder, Willemien Breukelaar – Heezen was in 1948/ 49 winkelbediende bij de fam. Teerink – Vreman en ik ben haar verhalen aan het verzamelen. Waarschijnlijk heeft zij je vrouw en haar broertje meegemaakt. De klank van de achternaam komt haar heel bekend voor, maar ze heeft er geen herinnering bij. Wel over hoe het in die tijd was bij de fam. Vreman. Ben erg benieuwd naar de foto van het interieur en ook die van het personeel in 1948. Mogelijk staat mijn moeder daarbij op of kent ze personeelsleden die er op staan.

    Hoor graag,

    met vriendelijke groet, John Breukelaar

   • hallo Andries
    ik lees hier zoveel bekende namen zoals Teerink ,Garretsen etc/
    iIk ben zelf ook met de stambomen bezig van mijn fam .
    de namen komen allemaal voor in mijn stambomen
    Mijn moeder is namelijk geboren in Hummelo en Keppel vandaar ik regelmatig hier zit te surfen
    Ik vind het geweldig mooi om te zien hoe het vroeger er uit zag /
    Ik ben namelijk ook op zoek na het huis waar mijn moeder is geboren ???
    Misschien zegt jullie de naam Gorter/ van Amerongen wat?
    ik ben er samen met mijn ouders nog langs gereden en heb het 1x gezien vanaf de weg kant.
    zelf denk ik dat het de Dorpstraat het is geweest of de keppelseweg?
    ik vind het echt zo mooi hoe dit ook na gemaakt word via pc/
    Misschien hoor iknog wat van jullie of u?
    mvg Ingrid Zweers uit Arnhem

   • hallo Andries
    ik las u bericht over de fam Teerink
    Ik heb namelijk ook iemand van deze fam in mijn stamboom staan!!!

    ik ben zelf ook nog opzoek na info van mijn moeder.
    ze is geboren in Hummelo en Keppel in 1934
    ze is fam van van Amerongen
    dat waren haar half broers en zussen
    misschien dat u mij verders hiermee kunt helpen ?
    Ik kom veel meer namen tegen in mijn stamboom waar jullie het over hebben

 2. Beste lezer. Als meisje van een jaar of 10 heb ik bij het echtpaar Vreman “gewerkt”. Mijn taak was o.a wisselgeld in de pakjes sigaretten stoppen voor de sigatettenautomaat die buiten naast de voordeur hing. Ook borduurgaren op kleur sorteren. Ik mocht dan als loon aardbeien plukken en opeten! Vriendelijk en wat voornaam vond ik vooral dhr.Vreman. Groet en succes met deze mooie verhalen, Joke Willemsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.