Het rentmeestershuis

Het rentmeestershuis
Het Rentmeestershuis rond 1900

Als laatste in de rij van modellen gekozen bij ‘Kies het volgende model‘ is hier het rentmeestershuis van Enghuizen. Het huis is in de loop der jaren zo op het eerste gezicht niet veel gewijzigd. Natuurlijk valt meteen de aanduiding ‘Rentmeester’ op boven de voordeur.Aan de voorzijde is het tweede raam van links is al geruime tijd dichtgemetseld. Opvallend is ook dat dit raam en die daar links van een volle steen lager in de gevel zitten dan de overige ramen. Onnauwkeurigheid of met opzet?

Het Rentmeestershuis rond 1900
Het Rentmeestershuis rond 1900

Ook de kleine veranda aan de rechterzijde is aangepast. Op een oude prentbriefkaart uit 1910 en op pagina 166 van het boek ‘Eén stad, vier dorpen en een buurtschap’ is te zien dat de onderzijde van de veranda oorspronkelijk ook van hout was, vergelijkbaar aan die van de Zuylenkamp. Ook is daar te zien dat het donker geschilderd was, waarschijnlijk in het traditionele donkergroen. Wat helaas niet goed te zien is hoe de voorkant van de veranda eruit zag. De vakverdeling aan de onderzijde was wel eenvoudig af te leiden, want de maten van de palen die er nog steeds staan passen precies op 3 en 1 vlakken van het onderwerk.

Aan de achterzijde is de stal natuurlijk aan de binnenzijde geheel verbouwd, maar zijn de meeste oorspronkelijke deuren en ramen nog aanwezig. Minder duidelijk is echter de zijdeur die er tegenwoordig is. Hier heb ik geen oude foto’s van, maar je kunt aan het huis zien dat dit niet helemaal oorspronkelijk is. Zo is op de blinde muur links van de zijdeur te zien dat daar nog een raam heeft gezeten van de opkamer. Voorlopig heb ik dat deel van het huis nog niet gemodelleerd. Wellicht kom ik later nog eens een foto, tekening of beschrijving tegen hoe het nu precies was.

Rentmeestershuis achterzijde
Rentmeestershuis achterzijde
Het dichtgemetselde raam naast de zijdeur
Het dichtgemetselde raam naast de zijdeur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.