Het tuinhuis was vóór 1950 de oranjerie van Enghuizen

Het tuinhuis was vóór 1950 de oranjerie van Enghuizen

Toen het kasteel Enghuizen in 1948 na brand was gesloopt werd de oranjerie van Enghuizen verbouwd tot wat tegenwoordig het tuinhuis wordt genoemd. In tegenstelling tot Enghuizen zelf zijn er weinig foto’s van deze voormalige oranjerie bekend, maar het is toch gelukt om een eerste model te maken die laat zien hoe ze eruit heeft gezien.De oranjerie is gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw en behoort daarmee tot de bijgebouwen van het laatste Enghuizen. Dit is onder meer te herkennen aan de muur die om de bijbehorende tuin loopt: deze heeft veel overeenkomsten met de muur rond de wagenschuur. Het hek heb ik bijvoorbeeld direct overgenomen uit dat model.

Het tuinhuis speelt voor Hummelo een belangrijke rol. Niet enkel omdat het de huidige woning is van graaf A.R.E.L. Graaf van Rechteren Limpurg, maar met name omdat bij het jaarlijkse volksfeest het gehele dorp bij het tuinhuis op audiëntie gaat voor de prijsuitreiking van het vogelschieten en ringsteken.

De beide vleugels van de oranjerie zijn duidelijk te herkennen: de hoge ramen laten veel licht door voor de uitheemse planten (zoals waarschijnlijk sinaasappelbomen, waar de naam oranjerie zijn naam van heeft afgeleid). Opvallen zijn de dakramen in het onderste deel van het dak. Dakramen zie je niet vaak in huizen uit de 19e eeuw. De dakramen zijn waarschijnlijk ook de reden van het opvallende dubbele dak. De beide vleugels zijn rond 1950 compleet verbouwd, waarbij deze een woonbestemming hebben gekregen. Hierbij is de stijl van het middendeel overgenomen. Er is een verdieping gemaakt en de dakramen zijn vervangen door ramen zoals die ook op de eerste verdieping in het middenstuk te vinden zijn.

De foto’s die ik gebruikt heb voor dit model komen uit inmiddels bekende bronnen: de luchtfoto van KLM uit 1928, waar de oranjerie aan de bovenzijde nog net op staat. Hierop is ook de ommuurde tuin goed te zien. Daarnaast staat in het boek ‘Eén stad, vier dorpen en een buurtschap’ op pagina 40 onderaan een kleine voor van de oranjerie. Hierop is iets meer detail te zien, met name van de dakramen. Tot nu toe heb ik enkel de voorzijde kunnen reconstrueren: ik heb nog geen foto’s van de zijkant of achterkant gezien van voor de verbouwing.

1 reactie op “Het tuinhuis was vóór 1950 de oranjerie van Enghuizen

  1. In de nacht van 23 op 24 december, mogelijk in 1875, brandde de fraaie oranjerie bijbehorend bij het Kasteel laag Keppel af. Dit gebouw had een lengte van circa 15 meter. En had een breedte van 6 meter. Vier oranjebomen met een hoogte van circa vier meter, gemeten van boven de kuip. En een doorsnede hadden van 3 meter moesten dus wel van hoge ouderdom zijn geweest. Oudere mensen vermelden dat deze bomen er 50 jaar geleden al een behoorlijke omtrek hadden. Ze moesten dus wel van een hoge ouderdom zijn geweest. Verder ging er een prachtige siercollectie sierbomen en planten zoals Camelia s, Oleanders, Laurieren, Laurus, Tinus, Clethra s, Granaten, Yucca s. En verder nog tal van kleinere planten. Onder een begroeide heuvel in het landgoed Keppel liggen de resten van het oude mottekasteel Barlham. Het was een houten burcht. Circa eeuw werd de houten burcht vervangen door een stenen burcht. De Gelderlander van 23 11 2016 vermeld dat de Pallandt van Keppel Stichting van de familie Van Lynden het weer zichtbaar wil maken. De motte zal niet toegankelijk zijn voor het publiek, maar excursies zullen worden overwogen. Meer info bij de genoemde stichting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.