Het Ververhuis

Het Ververhuis

Hoewel er inmiddels al veel huizen in Hummelo onderdeel geworden zijn van het model ontbreken er toch nog een aantal huizen. Deze week: het “Ververshuis”.

Deze naam is te vinden in het pachtcontract uit 1952. Hierin wordt een contract aangegaan voor 6 jaar tussen A.S.H. Graaf van Rechteren Limpurg en F.E.Jolink. Op Hummelo.nl waren (de foto’s zijn op dit moment verdwenen!) verschillende foto’s zien waarop schilder Freek Jolink op onverschrokken wijze Villa Johanna in de verf zette.

Het huis zelf is volgens de inschrijving als rijksmonument uit 1986 gebouwd rond 1814. In 1860 is het pand verbouwd. Hierbij is het voorhuis naar achteren toe uitgebreid en de deel ook met 1 gebint verlengd. Hierbij is een bijzonder dak ontstaan. Hieronder kun je zien dat het dak aan de rechterzijde rond loopt. Het schijnt dat deze dakvorm niet vaak voorkomt.

Het model dat ik nu gemaakt heb is van de toestand van na 1860 en lijkt daarmee ook sterk op de huidige vorm. Ik ga hier echter verder mee en hoop ook het huis van vóór 1860 weer tot leven te kunnen brengen.

Oh ja: en waar kunnen we dit huis nu vinden? Aan de Van Heeckerenweg, nummer 1/3.

Van Heeckerenweg 1/3
Het Ververshuis

 

2 reacties op “Het Ververhuis

 1. Hallo Pascal,
  Toch nog even een reactie op het Ververhuis. Deze naam staat kennelijk in het pachtcontract, maar ik denk dat er weinig mensen in Hummelo die naam gebruikt hebben. Dat kwam bij Enghuizen wel meer voor: een officiële naam en een naam die door iedereen gebruikt werd. Zo heette de boerderij waarop mijn schoonouders woonden (en waar nu mijn oudste zoon woont) officieel “Welenslag”, maar iedereen kent het als “De Beuten”.

  • Beste Wim,

   Ik had ook al het idee dat de naam ‘Ververshuis’ niet veel gebruikt werd, maar de vraag is dan: hoe heette het huis dan wel? Het stond er namelijk al voordat er huisnummers kwamen. We blijven zoeken!

   Pascal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.