Het Zand: een noodlottig huis

Het Zand: een noodlottig huis
Voorzijde 'Het Zand'

Deze week heb ik mij beziggehouden met ‘Het Zand’. Dit is een huis heeft niet lang aan de Keppelseweg gestaan omdat het vrij kort na de bouw is afgebrand.Het huis is volgens de gemeentestukken gebouwd in 1924, maar in 1930 blijkt het afgebrand te zijn. Het huis is daarna weer opgebouwd en dat huis staat nog steeds aan de Keppelseweg. Wel is deze tweede versie een stuk eenvoudiger. Onder meer het rieten dak is niet meer aanwezig. Wellicht vanwege het brandgevaar.

Voorzijde 'Het Zand'
Voorzijde ‘Het Zand’

Op basis van twee foto’s heb ik een aardig model kunnen bouwen van het huis. De eerste foto is vrij duidelijk en is van de voorzijde genomen. Aan de beplanting op die foto is duidelijk te zien dat de foto van vlak na de bouw is. Er is gelukkig ook een foto waarop de linkerzijde van het huis staat, niet veel maar net voldoende om de grote erker te kunnen zien aan die zijde. Op de foto met de 2 meisjes kun je rechts tussen de boom en de rechter schoof de erker zien.

Keppelseweg-48-linkerzijde
Linkerzijde ‘Het Zand’

Om eerlijk te zijn ontbreken er nog een aantal details in het model, maar ik wilde jullie dit beeld deze week niet onthouden.

5 reacties op “Het Zand: een noodlottig huis

 1. dag pascal,

  bewoner van ’t zand keppleseweg 50

  we hebben nog meer oude foto’s als je die nodig hebt.

  mvg

  sietse witteveen

 2. De bron die je gebruikte is helaas niet correct. De brand was op 17 juni 1936 en door gebrek aan water was het zo gepiept. Al in september 1936 werd de eerste steen gelegd voor de herbouw van Het Zand. Van de eerste villa zijn er bouwtekeningen, van de tweede niet. In mijn schoonfamilie Westerbeek van Eerten zijn veel foto’s voorhanden, helaas niet van de binnenkant.

  Martien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.