Maandags huis: het verhaal gaat

Maandags huis: het verhaal gaat
Voorzijde van het huis, met aan de rechterzijde de opkamer

Het onderstaande stukje is geschreven door Trijntje Maandag-Hendriks, de laatste van de familie Maandag dat het huis aan de Dorpsstraat 23-25 bewoond heeft.

Het verhaal gaat, er waren eens twee ongetrouwde broers: molenaars. Ze woonden samen in de Dorpsstraat op nummer 17(?) Ze leefden rustig en zuinig!

Ook in de zelfde straat op nummer 25 woonde enen Elbert Maandag (1862-1939) die trouwplannen had met Grietje Hendriks die woonde in Arnhem, maar ja: er was geen huis!

Elbert kwam in gesprek met zijn twee ooms, die vertelde aan hun neef dat ze het huis op nummer 23 en 25 wel wilde kopen. Ze hielden er bij uit dat Elbert huisschilder moest worden en dat gebeurde. Elbert trouwde met zijn Grietje, hij kocht een paar ladders, emmers en witkalk en ging de boer op! Samen met zijn Grietje kregen ze 4 kinderen: Albert, Anna, Dina en Derk. Twee zoons die allebei naar de Ambachtsschool in Doesburg gingen om schilder te worden, maar er was alleen werk voor de oudste: Albert en Derk vertrok naar Goes en werd leraar schilderen.

Voorzijde van het huis, met aan de rechterzijde de opkamer
Het huis van Maandag op nummers 23 (links) en 25 (rechts)

Albert (1894-1976) trouwde met Mina Veldhorst  uit Angerlo en ging wonen op nummer 25. Ze kregen samen 3 kinderen waarvan de oudste op jonge leeftijd is overleden. Albert bouwde een werkplaats bij het schuurtje en ging met verf, ladders en witkalk de boer op! Hun zoon Hendrik Jan (1932-2004) nam het bedrijf over, trouwde met Trijntje Hendriks ze gingen wonen op nummer 23 en kregen 3 kinderen, waarvan de oudste dochter het Meester diploma haalde in Zwolle op de schilders school!

Toen Jan Maandag 65 werd verkocht hij de huizen en ging ergens anders wonen, zoals ik in het begin al schreef: het verhaal gaat!

1 reactie op “Maandags huis: het verhaal gaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.