Opnieuw ‘Het Zand’

Opnieuw ‘Het Zand’

Vorige maand schreef ik over villa ‘Het Zand’, deze maand heb ik het huis opnieuw gebouwd. Uit de reacties bleek dat er een aantal punten nog niet klopten. Daarnaast ontving ik een deel van de bouwtekeningen van het huis van Martien Sleutjes. Hierdoor kon ik het huis veel nauwkeuriger nabouwen en heb ik ook de binnenzijde kunnen maken.

Uit een krantenartikel uit 1936 blijkt dat het huis op woensdagmiddag rond half vier in de brand stond. Bij datzelfde artikel staat ook een foto van de uitslaande brand met een deel van de huisraad op de stoep. Volgens de informatie van Martien is het huis al snel daarna, in september herbouwd tot het huidige huis.

Op basis van de bouwtekeningen kun je nu ook de binnenzijde bekijken. Binnenkort zal er een nieuwe versie van de Tijdreis Hummelo komen en kun je dus ook zelf door het huis rondwandelen.

Indeling begane grond 'Het Zand'
Indeling begane grond ‘Het Zand’

Dan hierbij een beeld van het nieuwe model. Volledig opnieuw gebouwd. Zoek de verschillen met de vorige versie!

Keppelseweg-48-voorzijde
Villa Het Zand rond 1930 op de Keppelseweg

 

 

 

3 reacties op “Opnieuw ‘Het Zand’

 1. Mijn overgrootouders, Bart Westerbeek van Eerten en Natalie Westerbeek van Eerten – Faure, woonden in dit huis tijdens WO II. Natalie heeft in die tijd een oorlogsdagboek bijgehouden waarin e.e.a. terug te vinden is over de inrichting van Het Zand.

  Dit dagboek wordt maart 2015 uitgegeven met illustraties (incl. foto’s van Het Zand) en de ‘platte tekst’ is hier al leesbaar:
  http://www.archieven.nl/maisi_ajax_proxy0.php?mivast=0&mizig=210&miadt=26&miaet=1&micode=1132&minr=3958889&milang=nl&misort=last_mod|desc&miview=viewer

  • Ik zie dat de link ‘breekt’. Laatste deel (in zwart) vastplakken aan de ongebroken link (blauw) en het boek is leesbaar.

  • Beste Jiska,

   Ik heb het eerste deel gelezen. Hiermee gaat het verleden weer een stukje meer leven! Ik ben benieuwd naar het boek en de foto’s.

   Overigens zal in 1940 dit huis er niet meer zijn. Zoals je kunt lezen is deze namelijk afgebrand in 1936. Op dit moment heb ik nog geen model van het huis dat hierna gebouwd is en nog altijd staat. Het duidelijkste verschil tussen de twee is dat het eerste huis een rieten dak heeft en het tweede huis een pannen dak.

   Pascal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.