Schilder Maandag

Dankzij enkele foto’s van schilderijen en bouwtekeningen heb ik weer menig uurtje kunnen besteden aan een model. Heel veel details heb ik kunnen verwerken: dakgoot, regenpijp (mét regenton achter het huis), muurankers, luiken met scharnieren en zelfs het gietijzeren raamwerk op de deur van nummer 23 zit erop. Dat laatste heb ik wel met behulp van een foto gedaan, want om zoiets te modelleren kost me evenveel als het hele huis.

Uitgangspunt van het model is een tweetal schilderijen van de familie Maandag uit 1942 en 1944. Met name de achterzijde is nogal veranderd, maar ik heb vrijwel alles kunnen plaatsen. Alleen de zijkant van nummer 25 is mij nog niet duidelijk. Daarom zitten aan die kant ook vrijwel geen ramen. Op het schilderij lijkt er nog net een houten? aanbouw te zijn. Wie weet kom ik daar nog wel eens achter.

Een leuk detail is dat nummer 25 (de rechterzijde vanaf de Dorpsstraat gezien) kleine raampjes heeft, terwijl nummer 23 grotere ramen heeft. Ook het gietijzer lijkt te suggereren dat die zijde het iets rijker had dan de andere zijde…

Dorpsstraat 23-25 1950 voorzijde
Voorzijde Dorpsstraat 23/25 – Schilder Maandag
Achterzijde Dorpsstraat 23/25 - Schilder Maandag
Achterzijde Dorpsstraat 23/25 – Schilder Maandag
Voordeur van nummer 23
Voordeur van nummer 23

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.