Stoomloc 607 ‘Vrijland’ bij het smalspoormuseum

Deze week heb ik een bezoek gebracht aan het smalspoor museum in Valkenburg (Zuid Holland). Daar staat namelijk de best bewaard gebleven stoomlocomotief die nog in Hummelo heeft gereden: de 607 ‘Vrijland’. Ook de enige, zover bekend, bewaard gebleven goederenwagon (of wat daar van over is) staat daar in aan van de loodsen. Hier heb ik dus bergen foto’s van gemaakt die mij weer inspireren om vooral het 3D model  van de locomotief weer veel beter uit te werken.

De entree blijkt een replica van het station van Gorssel te zijn. Gorssel was vanaf 1926 ook bereikbaar vanuit Hummelo omdat toen de verbinding Zutphen – Deventer werd geopend. De link met de Gelderse tramwegen blijkt die dag steeds sterker te worden. Er staat een maquette van Doetinchem rond de Keppelseweg, een film met allemaal beelden van de Gelderse stoomtram lijnen, de Silvolde stoomlocomotief staat er. Je blijft de link met Gelderland terugvinden.

IMG_20130713_133538_sAl vrij snel kreeg ik de Vrijland in het vizier: ze stond in de opening met haar grote ogen te genieten van het mooie weer. Helaas is dat tegenwoordig de enige buitenlucht die ze krijgt, want de locomotief kan op dit moment niet meer rijden. Hopelijk gaat dat nog eens in de toekomst veranderen, want ze staat er werkelijk prachtig bij.

Verder veel detail foto’s genomen van het mechanisme: hopelijk lukt het mij nog eens dit allemaal te doorgronden en het model zodanig te maken dat het mogelijk wordt om de stoomtrein zelf te bedienen!IMG_20130713_120848_s

Tenslotte nog een bezoek gebracht aan de rijtuigen loods waarin een aantal goederenwagons in slechte staat staan. Onder meer de 603 die ik heb gemodelleerd staat daar. Nou ja: wat er van over is. Eigenlijk kun je er weinig meer mee (denk ik zo dan), maar het is toch een leuk idee dat dit dus een van de wagons is die vooral in de latere jaren vaak door het dorp reed.IMG_20130713_123251_s

Alles bij elkaar een hoop inspiratie opgedaan om de modellen weer veel mooier te maken. De eerste stappen zijn al gezet.

Nieuwe details op de stoomlocomotief 607 'Vrijland'
Nieuwe details op de stoomlocomotief 607 ‘Vrijland’

 

2 reacties op “Stoomloc 607 ‘Vrijland’ bij het smalspoormuseum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.