’t Doktershuus

’t Doktershuus
Dorpsstraat 34: 't Dokterhuus

Het doktershuis is een van de villa’s aan de Dorpsstraat in Hummelo. Zo op het eerste gezicht er is niet veel veranderd, maar als je iets beter kijkt dan is maar weinig hetzelfde gebleven. Het huis is gebouwd in 1890, maar er zijn weinig foto’s bewaar gebleven. Vanaf een foto van rond 1900 heb ik echter (met wat hulp van de huidige bewoners) veel kunnen terughalen.

Dorpsstraat 34: 't Dokterhuus
Dorpsstraat 34: ’t Dokterhuus

Het eerste dat opvalt is dat het gebouw gedetailleerd pleisterwerk heeft, met gepleisterde hoekstenen en horizontale lijnen. Die lijnen blijken vrijwel exact overeen tekomen met de lijnen zoals die nu nog in de kozijnen terugkomen.

Natuurlijk is ook zichtbaar dat de serre ontbreekt aan de linkerzijde, deze is veel later gekomen. Wat niet meteen opvalt is dat aan de linker voorzijde de gevel recht naar beneden doorloopt, terwijl tegenwoordig de onderverdieping gelijkgetrokken is met het middelste deel van de voorkant. Je kunt ook zien dat het kozijn in het betreffende deel tegenwoordig in detail afwijkt van de andere kozijnen.

[dwnl title=”Download model” url=”http://serrarens.nl/pascal/Hummelo/Dorpsstraat/34/Dorpsstraat-34.kmz” align=””]

Het dokterhuus blijkt oorspronkelijk onderdeel te zijn geweest van het landgoed Enghuizen, maar is bij de openbare verkoop op 27 en 28 mei 1924 aangekocht door G. Kets uit Laag-Keppel, waarna G. Eggink het overnam.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.