Villa Lodewijk rond 1900

Villa Lodewijk rond 1900
Villa Lodewijk

Villa Lodewijk ofwel de Burgemeesterswoning heeft een aantal ingrijpende verbouwingen achter de rug. Tegenwoordig lijkt het in grote lijnen weer op het oorspronkelijke huis, maar veel details zijn helaas niet meer aanwezig.

De villa staat aan de Greffelinkallee en is daarmee de buurman van de boerderij Greffelink.

Oorspronkelijk had het huis stucwerk met groeven die de rondingen van de bovenzijde van de vensters accentueren. Boven de voordeur was een balkon  met smeedijzeren hekwerk. Het is mij niet precies bekend wanneer en door wie de villa is gebouwd. Op de kaarten is het pand als eerste te zien op een kaart van 1885, maar het kan zo maar 20 jaar ouder zijn.

Rond 1950 werd Villa Lodewijk aangekocht door de gemeente Hummelo en Keppel om te gaan dienen als de woning voor de nieuwe burgemeester Jhr.F.W.P.M.van Panhuys. Hierna is de gevel van het huis volledig aangepast: het balkon verdween, de ramen verdwenen en werden vervangen door minder en eenvoudiger versies. Ook het stucwerk ging verloren en werd vervangen door eenvoudig schoon metselwerk. De grandeur was daarmee verdwenen. Recentelijk is weer een deel van de oude glorie teruggekomen na opnieuw een grote verbouwing

Villa Lodewijk
Villa Lodewijk

3 reacties op “Villa Lodewijk rond 1900

 1. Goedemiddag ,
  De naam van de burgemeester genoemd in dit stukje , is niet alleen Panhuys , maar :
  van Panhuys .
  Jhr.F.W.P.M.van Panhuys.
  Hij was mijn vader , dus Ik wilde dit even vertellen. En hoop dat het gecorrigeerd wordt.
  Er komen veel dierbare kinder – en jeugdherinneringen naar boven , als ik dit lees , en de foto zie. Het was een heerlijke tijd , daar in Hummelo !! En Ik mis mijn lieve vader nog steeds , na al die jaren.

 2. Ich bin hier in einem alten Album mit Postkarten von meiner Großmutter auf eine Karte meines Opas gestoßen. Ist eher ein dunkles Kapitel der Geschichte und meine Neugier hat mich getrieben dieses Haus im Internet zu suchen. Auch die dunklen Seiten der Familie gehören zu meiner Geschichte.
  Es ist eine Postkarte mit einem Bild dieses Hauses. Beschriftet: Hummelo “Villa Lodewijk”
  Rückseite handschriftlich von meinem Großvater: Diese Villa ist leer und ich habe sie heute mit eingerichtet für Staffel 1.
  Holland Pfingsten 1940
  Ich bin fasziniert von alten Gebäuden, deren Geschichte und den Leben, welche sie in ihren Mauern speichern und bewahren. Deshalb habe ich mich auf die Suche nach dieser Villa gemacht und bin hier gelandet. Falls Du Interesse an einer Kopie hast, dann melde Dich gerne bei mir.
  Liebe Grüße
  Birgit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.