Vóór de ‘kleine veranda’ van de Gouden Karper

Verschillende malen is mij verteld dat de Karper vroeger een kleine veranda had. Dat klopt, maar ik was er nog niet aan toe gekomen, en eerlijk gezegd heb ik hem ook nog steeds niet gemodelleerd. Vandaag heb ik namelijk de Karper rond 1900 gemaakt en toen was die kleine veranda er nog niet. Op een oude foto die te zien is op de collage in de gang bij de Kaper is namelijk te zien dat er in 1901 een luifel was. Ook stonden er bomen vlak voor de Karper. Ik denk niet dat het lang na 1901 heeft gestaan, want het is tot nu toe de enige foto die ik zo gezien heb, maar het is voldoende om een model van te maken. Aan de voorzijde van de luifel staat een tekst: “Logement en Stalling”. Binnenkort maar weer eens gaan eten bij de Karper…

De Gouden Karper in 1900, met luifel
De Gouden Karper in 1900, met luifel

2 reacties op “Vóór de ‘kleine veranda’ van de Gouden Karper

  1. Dag Pascal,

    Er is nog wild denk ik: dus maar gauw een hazebout gaan verschalken bij de Gouden Karper, Pascal!

    Nu even over Enghuizen: Arien was in onze jongere jaren een hele poos IVN-Gids en verzorgde met de plaatselijke afdeling veel wandelingen in de gemeente H&K en de Doesburgse vestingwerken. In haar archief troffen we nog materiaal aan over Enghuizen plus bronvermeldingen. Daar zit ook de tekening bij uit 1743 maar ook nog een eerdere. Ik zal die sheet in de loop van de middag even bij je door de bus doen. Hij is gesealed in plastic opdat deze sheets ook bij slecht weer gebruikt konden worden. Kijk maar even of je er wat mee kunt. Krijgen ‘m tzt wel weer terug J.

    Met groet,

    Henk

  2. Met dank aan Rinus Rabeling voor een veel duidelijker versie van de genoemde foto hebben we de tekst op de luifel kunnen ontcijferen. Ook meteen het model wat aangepast: er blijken 4 palen geweest te zijn en de rand aan de onderzijde is gegolfd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.