De kruidenierswaren van Teerink

De kruidenierswaren van Teerink

Zoals velen al weten ben ik ook bezig om mijn armen en handen te gebruiken in de virtuele wereld. Om iets om handen te hebben ben ik daarom eens gaan kijken wat er vroeger in de winkel van Teerink verkocht werd.De basis hiervoor is een foto die te vinden is in het boek ‘Eén stad, vier dorpen en een buurtschap’. Op pagina 103 staat een foto van de heer L. Vreman, eigenaar van de winkel in juli 1952, samen met zijn echtgenote en personeel. Ze staan met zijn allen in de winkel, achter de toonbank en voor een groot assortiment kruidenierswaren. Overigens vermeld het onderschrift dat er naast kruidenierswaren ook drogisterij artikelen en manufacturen werden verkocht, maar daar heb ik helaas (nog) geen foto van gezien.

En wat staat er dan in de winkel? Veel chocolade! Van Houten, Driessen, Lindt noem het maar op. De toonbank is grotendeels met bonbons gevuld en ook op de achtergrond zijn verschillende vakken hiermee gevuld. Ook snoep is in ruime mate aanwezig. Verder zie ik blikken appelmoes en verschillende andere blikken en flessen, maar ik zie zo niet wat daar nu in zou kunnen zitten.

En dan wil ik er natuurlijk modellen van maken zodat ik de waren kan oppakken, mee kan namen, blikken gooien, verzin het maar. Helaas blijkt dan dat het lastig is om kleurenfoto’s te vinden van de goederen. De chocolade is allemaal opgegeten, de flessen en blikken weggegooid. Gelukkig zijn er nog wel een aantal foto’s waren te vinden.

Haagse Hopjes
Als eerste vond ik foto’s van de Hopjes van Rademakers. Het is dan de kunst om het etiket uit de foto te knippen en te plakken op het model van een doos. Dit is iets waar ik nog niet erg sterk in ben, maar het resultaat is toch nog best wel aardig.

Het volgende succes waren de bruidsuikers die bovenop de hopjes staan op de bovenste plank. Bruidsuikers van ‘De Faam’ uit Breda blijkt later. En als je daarop zoekt, dan blijkt dezelfde doos nog wel eens verhandeld te worden op marktplaats. De foto die ik heb kunnen gebruiken kwam van een brocante winkel die deze te koop had. Inmiddels blijkbaar al verkocht, want ze is niet meer op die site te vinden. Maar goed, ik had de buit binnen en kon de doos beplakken.Bruidsuikers De Faam

Helaas is het hier voorlopig bij gebleven. Want foto’s van Keps van Verkade (wie kent ze nog?) en vlees uit blik van Anton Hunink uit Deventer kon ik niet vinden. Ook de chocoladedozen waren telkens net even anders dan zoals ze in de winkel van Teerink lagen. En van veel artikelen kon ik niet eens achterhalen wat het was.

Maar misschien herkent een van jullie nog het een en ander wat er verkocht werd en weet zelfs nog foto’s te vinden? Reageer dan hieronder dit berichtje, dan kan ik weet een stap maken.

Overigens ben ik ook verder aan het werk met het interieur van de winkel. De mooie weegschaal van Olland moest er ook in komen. En natuurlijk moet ze ook nog gaan werken: hoeveel pepermuntjes wilt u hebben? 2 ons? Prima, ik zal het afwegen. Net als vroeger, winkeltje spelen…Olland Weegschaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.